Van Tol Antiek

Van Tol Antiek

Noord-Holland, Nederland
Contactpersoon:
de heer Mart van Tol
Adres:
Oosteinderweg 201a
1432 AS Aalsmeer
Noord-Holland Nederland
Contactgegevens:
tel. 06 53797428
Openingstijden:
U ben van harte welkom in de Winkel op:
Oosteinderweg 201 A in Aalsmeer
Een bezoek aan het atelier / winkel tijdens of buiten openingstijden op afspraak i.v.m. werkzaamheden buiten de werkplaats / winkel.
Persoonlijke voorkeur bij restauratie mogelijk, ruim parkeren.

Informatie aanvragen bij Van Tol Antiek:

Specialisatie Van Tol Antiek

- Constructieve verlijmingen ( beenderlijm ) zoals; poten, zijden, achterwanden, planken- Fineerwerk ( huidenlijm ) met oud patina. Zoals, inzetten maar ook grotere oppervlakten- Oppervlakte afwerkingen, M.b.v. politoer, Carnauba was etc.

Welkom

Op 17-jarige leeftijd raakte Mart geïnteresseerd in het meubelmakersvak. Enthousiast begon hij met eenvoudige werkzaamheden bij J&A interieurs in Midwoud, een bedrijf dat zich voornamelijk bezig houdt met het vervaardigen van maatwerk meubelen.

De meubelbranche begon hem steeds meer aan te spreken, in het bijzonder het werken met zijn handen, de gebruikte materialen en gereedschappen.
John Appelman, eigenaar van J&A interieurs, wees Mart op de mogelijkheid om een opleiding te volgen aan het Hout- en Meubilerings College (HMC) in Amsterdam.

Eenmaal begonnen aan de vierjarige opleiding groeide zijn interesse voor ambacht en handwerk. Na twee jaar meubelmaken was de specialisatie antieke meubel restauratie een logische keuze. Daar werden hem ambachtelijke technieken bijgebracht met behulp van oude materialen en handgereedschap. Tijdens de stages die dat jaar volgden, bij Emil en Saskia Wagemaker van "De Houtkrul" in Alkmaar en het restauratieatelier van Matthijs Lammertse in Amsterdam, behaalde hij ook zijn ondernemersdiploma.

Na succesvolle afronding van het Hout- en Meubilerings College vervolgde hij zijn studie op West Dean College in Engeland. Een goed aangeschreven opleiding voor verfijning van vakkennis en kunde van antieke meubelrestauratie.
Al gauw raakte Mart bevriend met de Ierse student Eoin Ryan, waar hij met veel plezier ervaring opdeed in Engeland en Ierland.

Op 23-jarige leeftijd behaalde Mart zijn diploma op West Dean College,
waarna hij 4 jaar met veel plezier de werkplaats van Mathijs Lammertse deelde.
Inmiddels heeft hij zich gevestigd in Aalsmeer. Een locatie met meer ruimte voor het atelier en opslag van materiaal en meubels. Daarbij wordt ruim 200 vierkante meter gebruikt als verkoopruimte van antieke meubels en interieuraankleding.
Momenteel bestaan zijn restauratie werkzaamheden hoofdzakelijk uit 18e en 19e eeuwse antieke meubels; gefineerd of massief, constructief of oppervlakte afwerking, voor de particulier en de handel.

 

Ethiek

Onder restauratoren ontstaat wel eens een discussie over de manier waarop je verschillende problemen bij restauratie kunt oplossen. De standpunten van de restauratoren kunnen verschillen op basis van hun ervaring, principes of omdat de praktijk nu eenmaal anders is dan de theorie.
In principe worden tijdens de restauratie bij VAN TOL ANTIEK alleen materialen, houtsoorten en methoden gebruikt die aan de periode en type meubel gerelateerd zijn. Dit is bijvoorbeeld in negen van de tien gevallen bij een antiek meubel de warme lijm, in de vorm van huidenlijm of beenderlijm.

Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen, maar juist met deze gevallen moet serieus omgesprongen worden. Er wordt geprobeerd zo weinig mogelijk van de oude manier af te wijken, hierbij is reversibiliteit (de omkeerbaarheid van een restauratie) een erg belangrijk punt. Zo werden vroeger veel meubels gepolitoerd. Hierbij wordt afscheiding van luizen gebruikt samen met heel fijn gruis en een vluchtige stof (alcohol) om een mooie glans op uw meubels tevoorschijn te toveren. Dit is een hele arbeidsintensieve manier om een afwerkingslaag op een meubel aan te brengen omdat de afwerking bestaat uit vele lagen op elkaar. Het mooie van deze afwerkingslaag is dat schade die ontstaat goed kan worden hersteld; met alcohol lost de afwerkingslaag weer op. De schade wordt hersteld en het gedeelte wordt opnieuw gepolitoerd. Tegenwoordig wordt lak gebruik omdat dit veel sneller aan te brengen is, maar dan ontbreekt de mooie diepe kleur die bij het politoeren wel zichtbaar is. Bij VAN TOL ANTIEK wordt gewerkt met oude materialen en technieken. Alles wat het atelier verlaat kan weer ongedaan gemaakt worden. Dit is van groot belang voor volgende restauraties, tenzij een klant dit anders wenst.

 

Als u een meubel wilt laten restaureren

Een meubel dat gerestaureerd moet worden, wordt meestal eerst bij u thuis bekeken.
U kunt dan aangeven wat er moet gebeuren of vragen welke mogelijkheden er zijn om een bepaald probleem aan te pakken.
Vervolgens krijgt u een offerte; hierin staan de door u gekozen werkzaamheden beschreven met daarbij de kosten voor de werkzaamheden en materialen.
Als u besluit uw meubel te laten restaureren kunt u er voor kiezen om het meubel zelf naar het atelier te vervoeren, maar het kan ook altijd worden opgehaald.


De restauratie in het atelier

Soms wordt de vraag gesteld of de restauratie thuis kan worden uitgevoerd. Dit is echter niet bevorderlijk. In het atelier zijn alle materialen en gereedschappen voorhanden. Tijdens het restaureren kan het gebeuren dat er toch net iets andere materialen en /of gereedschappen nodig zijn dan je van te voren kunt inschatten.
De restauratie wordt daarom eigenlijk altijd in de werkplaats uitgevoerd en dit komt de kwaliteit zeker ten goede. Vindt u het leuk om tijdens het restauratieproces een kijkje te nemen, dan kunt u hiervoor altijd een afspraak maken.


Bij restauratie worden oude materialen gebruikt

De meubels van vroeger werden met andere materialen en gereedschappen vervaardigd dan tegenwoordig. Het mooie van de vroegere technieken is dat het omkeerbaar is. Hierdoor wordt restauratie mogelijk.
Vroeger werd geen gebruik gemaakt van bijvoorbeeld componentenlijm, maar werd er gewerkt met warme vis-, huiden-, of beenderlijm. Hierdoor kunnen problemen die bij meubels ontstaan op een mooie manier worden gerestaureerd. De lijm kan nl. weer vloeibaar gemaakt worden, waardoor bijvoorbeeld een verbinding weer beter in elkaar gezet kan worden.
Juist om deze reden worden tijdens de restauratie de oude materialen en technieken gebruikt zodat ook in de toekomst restauratie mogelijk is.


Restauratie werkzaamheden die regelmatig voorkomen

• Fineerwerk; herstellen, inleggen, opnieuw fineren
• Oppervlakte afwerkingen, zoals politoeren
• Constructieve verlijmingen
• Inzetten van leer, doek en vilt

 

Adres en openingstijden

Oosteinderweg 201 A
1432 AS Aalsmeer

info@vantolantiek.nl
- mobiel  06 53797428
- B.g.g    0297 320058

Maandag t/m Zaterdag 11:00 uur tot 17:00 uur
Vaak zijn wij eerder aanwezig en nog tot na vijf uur bezig. Wel raden wij u aan om als u buiten openingstijden langs wilt komen van te voren contact op te nemen.


 


top